Opnieuw groei Ryanair op Weeze

door Bart-Jan van Rooij

De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair gaat vanaf haar basis op Weeze Airport in Duitsland twee lijnverbindingen exploiteren op Polen.

Ryanair blijft fors uitbreiden bij directe concurrenten van Eindhoven Airport. De Ierse prijsvechter vliegt vanaf 30 maart vier keer per week vanaf Weeze naar Bydgoszcz in Polen. Het eveneens Poolse Wroclaw wordt drie keer per week met de luchthaven in het Duits-Nederlandse grensgebied verbonden. Bovendien kondigde de maatschappij gisteren vijf nieuwe routes aan vanuit Charleroi naar Bergerac, Limoges, Perpignan, Porto en Zaragoza. Bovendien stationeert het een vijfde vliegtuig op de basis in België.

Ryanair opende in juni officieel een basis op de luchthaven Weeze waar vier Boeing 737-800’s zijn gestationeerd. Volgens marketingmanager Anja Seugling van Ryanair zijn de nieuwe lijndiensten geen vluchten die de luchtvaartmaatschappij eigenlijk vanaf Eindhoven Airport had willen uitvoeren. Vorige week werd bekend dat de luchtvaartmaatschapij de plannen voor een basis in Eindhoven voorlopig in de ijskast heeft gezet. Ryanair is onzeker geworden over de gevolgen van de nieuwe milieubelasting op vliegtickets, die ingaat op 1 juni 2008. Met de nieuwe lijnvluchten in Polen mikt Ryanair ook op 5.500 Polen die in Nederland verblijven, tot op zo’n tachtig kilometer afstand van Weeze. „Dat biedt flink wat potentie”, denkt directeur Ludwig van Bebber van Airport Weeze.

Weeze spint ondertussen garen bij de beslissingen van de vliegmaatschappij. Het regionale vliegveld, vlak over grens Airport Weeze verwacht flink te kunnen profiteren van de Nederlandse vliegtaks. Vliegen vanuit Nederland wordt 11 tot 45 euro duurder. Daarom verwacht Weeze volgend jaar dankzij de vliegtaks twintig procent meer Nederlandse bezoekers. Het aandeel Nederlandse passagiers op Weeze bedraagt nu veertig procent. Behalve voor passagiers wordt de luchthaven sinds enkele weken ook voor vrachtvluchten gebruikt.

Momenteel worden de huidige twee controlebalies in de terminal uitgebreid naar zes balies voor personen- en bagagecontrole om de grote aantallen passagier te kunnen bolwerken. Na de uitbreiding van de veiligheidsposten investeert Airport Weeze een miljoen euro in de aanschaf van extra röntgenapparatuur voor de bagagecontrole.

Vanaf Eindhoven vliegt Ryanair nog niet op Polen. Vanaf Eindhoven Airport vliegt low-cost luchtvaartmaatschappij Wizz Air iedere dinsdag, donderdag en zaterdag tussen de twee steden Eindhoven en het Poolse Katowice.