Groei Eindhoven Airport tot stilstandt

door Bart-Jan van Rooij

28 dec 2007 - EINDHOVEN - Eindhoven Airport groeit niet meer.

Volgens Bart de Boer stagneren de passagiersaantallen in 2008. Bovendien verwacht de luchthaven-directeur het komende jaar geen nieuwe bestemmingen te kunnen aankondigen. Oorzaken zijn volgens De Boer de invoering van de ticketbelasting en de weerstand van verschillende regiogemeenten tegen de verruiming van openingstijden.

 Passagiers met een Europese bestemming betalen met ingang van juli een milieubijdrage van 11,25 euro per vlucht. De verwachting van Eindhoven Airport is dat veel reizigers uit zullen wijken naar goedkopere luchthavens in het Duitse Weeze en het Belgische Charleroi, vliegvelden waar vliegmaatschappij Ryanair wel bases heeft gevestigd en waar recentelijk nog flink is uitgebreid.

Volgens De Boer is sprake van oneerlijke concurrentie. "Weeze profileert zich in advertenties nu al als Nederlandse luchthaven zónder tickettaks. Ondertussen wil de overheid wel dat we ons laten zien als Brainport en de stad verbinden met andere kennissteden. Met de belasting gaat daar een forse streep door."

De vooruitzichten voor 2008 hangen als een donkere wolk boven de zonnige cijfers die Eindhoven Airport, de grootste luchthaven van Nederland na Schiphol, gisteren bekendmaakte. Het vliegveld sluit 2007 af als topjaar en komt uit op een passagiersaantal van ongeveer 1.530.000. Dit is een groei van 34 procent ten opzichte van 2006. Het aantal vliegbewegingen steeg dit jaar met ruim twintig procent naar ongeveer 16.800. Er kwamen verschillende bestemmingen bij zoals Katowice (Wizzair), Reykjavik (Iceland Express), Valencia en Stockholm (Ryanair) en Hamburg (OLT). Volgens de huidige afspraken zijn maximaal 18.050 vliegbewegingen toegestaan.

"De speling die er nu nog is, is echter bij lange na niet genoeg om extra bestemmingen te kunnen aankondigen", aldus De Boer, die gisteren met 'gemengde gevoelens' reageerde op de cijfers. "Aan de ene kant hebben we het niet verkeerd gedaan en ben ik trots op de tent, maar de vooruitzichten voor 2008 zijn niet goed."

Meer passagiers dan in het recordjaar 2007 verwacht hij in elk geval niet. "Maar vooralsnog hebben we ook geen redenen om aan te nemen dat het aantal reizigers gaat afnemen."

Begin deze maand liet Ryanair weten dat de plannen om op Eindhoven Airport een basis te vestigen voorlopig in de ijskast zijn gezet. De Ierse prijsvechter in de luchtvaartsector vreest voor negatieve gevolgen van de nieuwe milieubelasting op vliegtickets.

Brabants Dagblad