Consumentenbond en NVL boos over uitgelekte plannen ecotax

DEN HAAG - De definitieve plannen van de Nederlandse regering voor de vliegtax zijn uitgelekt. De Consumentenbond meldt dat per 1 januari 2008 passagiers op korte vluchten 11,25 euro extra en op lange vluchten 45 euro extra moeten betalen. De Consumentenbond vindt, net als vele andere organisaties en consumenten, dat de belasting oneerlijk en onredelijk is.

De grootste bezwaren zijn dat de opbrengsten niet worden besteed aan milieudoeleinden en dat de tax niet geldt voor transferpassagiers en vrachtvluchten. Daarmee wordt de belasting alleen aangewend om de staatskas te spekken.

De Consumentenbond wil dat de tax, als deze wordt ingevoerd, ook gaat gelden voor transferpassagiers en vrachtvluchten. Daarnaast zouden grotere vervuilers meer moeten betalen en de opbrengsten moeten worden besteed aan het milieu. Die laatste wensen zouden worden verwezenlijkt indien zou worden overgegaan op het systeem van CO2-ruilhandel, waarbij maatschappijen (en dus passagiers) evenredig betalen voor hun uitstoot. Daardoor zouden maatschappijen gestimuleerd worden met schonere vliegtuigen te vliegen, iets wat nu niet gebeurt met de ‘ecotax’.

NVL
Ook de Nederlandse Vereniging van Luchthavens is teleurgesteld in de uitgelekte plannen. Volgens de NVL kost dit banen, economische activiteit en ontneemt dit de Nederlander met de kleine beurs de mogelijkheid tot vliegen van een binnenlandse luchthaven.

''Een belasting van 11,25 euro betekent voor een gezin met vier personen een prijsverhoging van 45 euro. Dit is voor low cost luchtvaartmaatschappijen veelal een prijsverhoging van meer dan tien procent, wat voor Eindhoven Airport een passagiersafname van zo'n twintig procent betekent'', aldus Bart de Boer, NVL-voorzitter en directeur van Eindhoven Airport.

Nederlanders die de vliegticketbelasting willen ontlopen kunnen terecht op luchthavens vlak over de grens. Vooral de Duitse luchthavens hebben aangegeven een groei van Nederlandse passagiers te verwachten als de belasting wordt ingevoerd. Airport Weeze, nu al met een Nederlands passagiersaandeel van veertig procent, profileert zich als de enige luchthaven van Nederland zonder vliegbelasting.

www.luchtvaartnieuws.nl